Kaj je bowling?


Igro, podobno bowlingu, so igrali že stari Egipčani okrog leta 3200 pred našim štetjem. Leta 1895 je bil v New Yorku ustanovljen ABC (American Bowling Congress), ki je postavil standardna pravila bowlinga, kot jih poznamo še danes. Naprava, ki pobira in postavlja keglje ter vrača krogle, je bila izumljena leta 1952, kar je dokončno pritegnilo k bowlingu tudi najširše množice.

Steza je dolga približno 20 metrov in široka dober meter.

Krogle so težke od 8 do 16 funtov, kar je preračunano v kilograme od 3,6 do 8,2 kilograma. Teža krogle v funtih je tudi napisana na kroglah, med seboj pa se ločijo tudi po barvah, ki prav tako označujejo njihovo težo. Krogle za igranje bowlinga imajo tri luknje za palec, sredinec in prstanec.Keglji iz javorovega lesa so visoki 38 cm in vsak tehta 1,8 kg. V trikotnik na koncu steze je postavljenih 10 kegljev.

Posebne čevlje, ki omogočajo pravilno drsenje in oprijem na zaletišču steze, si lahko izposodite na recepciji bowlinga, pri tem pa je obvezna uporaba nogavic (nogavice za enkratno uporabo prav tako dobite v recepciji bowlinga).
Udobna oblačila, ki ne ovirajo vašega gibanja (priporočamo dolge hlače in športno majico) so najprimernejša za igranje bowlinga.